מתחת לכל ביקורת: היעדר חקירה וענישה של עינויים והתעללות בחקירות שב”כ – דצמבר 2009
“דו”ח זה עוסק באחת ממעטפות החסינות המגִנות על אנשי שב”כ מפני מרותו של החוק: יחסם של פרקליטות המדינה והיועץ המשפטי לממשלה. תפקידה של מעטפת זו הוא להבטיח כי תלונות על עינויים והתעללות, המתרחשים בחדרי החקירות, לא יביאו לחקירה פלילית, לכתב אישום או לדיון משפטי. על מערכת זו מופקדים פרקליטות המדינה והיועץ המשפטי לממשלה.
יחסם של אלה לתלונות מאפשר את המשכם של עינויים, החוסים תחת כסות משפטית מערכתית והגנה ללא סייג לחוקרי השב”כ.
נכון לכתיבת הדו”ח, הוגשו למעלה מ־600 תלונות של קרבנות עינויים לרשויות אכיפת החוק בישראל מאז 2001. היום עומד מספר התלונות על כ-950 (!). אף חקירה פלילית לא נפתחה. נתון זה, המעיד יותר מכול על מתן “אישור מראש” לפעילות חוקרי השב”כ בחשכת חדרי החקירות, מלווה דו”ח זה, שמפרט, מרחיב ומסביר כיצד לא ניתן כל מענה – משפטי או אחר – לקרבנות עינויים, וכיצד בניגוד להצהרות המדינה, עינויים והתעללות הם שיטת חקירה ממוסדת בישראל, המקבלת את גיבויה המלא של המערכת המשפטית.
באמצע המחזור, הגעתי למצב נפשי בלתי נסבל – התחבושות לא הספיקו ואני התביישתי לבקש מהסוהרת. לא ידעתי באיזו שׂפה לפנות אליה ובאיזה אופן. התביישתי גם כי לא הרגשתי בנוח לדבר עִמה על צרכיי האינטימיים.”
מעדותה של אסירה פלסטינית משוחררת, כלא דמון, 2008
במהלך 48 השנים האחרונות נעצרו מכוח פקודות צבאיות כ-10,000 נשים פלסטיניות. הדו”ח בוחן את תנאי כליאתן של נשים פלסטיניות שחירותן נשללה בידי כוחות הביטחון בעילה ביטחונית תוך שׂימת לב מיוחדת לצורכיהן כנשים, כפלסטיניות וכאסירות, וזאת כפי שמשתקף מעדויותיהן . הדו”ח בוחן את חוקיותה של המדיניות כלפי אסירות פלסטיניות מבעד לעדשות הדין הישראלי והדין הבין-לאומי – דיני זכויות האדם ודיני הכיבוש – להם מחויבת מדינת ישראל, והשוואת מחויבויותיה של ישראל למצב בפועל.
תנאי הכליאה ייבחנו לאור הצרכים והזכויות הייחודיים לנשים שחירותן נשללה, ובכלל זה היעדר הרגישות המגדרית בנושאים כגון טיפול רפואי, תנאי היגיינה וצרכים גניקולוגיים. התנאים ייבחנו גם לאור צרכים וזכויות המשותפים לגברים ולנשים, כגון זכויות בחקירה ומפגש עם בני משפחה. המטרה היא להפנות זרקור אל מצבן הייחודי של אסירות פלסטיניות, ואל הנטל המוכפל שהן נושאות: היותן אסירות פלסטיניות במערכת כליאה ישראלית מדכאת, והיותן נשים בסביבה פטריארכלית השולטת בגורלן. בסוף הדו”ח מופיעות מסקנות מסכמות והמלצות .
להורדת המחקר: מתחת לכל ביקורת – דצמבר 2009