טיפול משפחתי פרק ב’ – יוני 2012
במרס 2008 פרסם הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל את הדו”ח “טיפול משפחתי: שימוש בבני משפחה בחקירות”, העוסק בתופעה רווחת בחקירות שב”כ: הפעלת לחץ על נחקרים באמצעות שימוש בבני משפחה, על מנת לגרום לנחקר למצוקה קשה ולסבל נפשי ולהביאו להודאה.
הבאנו אז אסופה של מקרים בהם במהלך החקירה גרמו חוקרים לנחקר להאמין, כי חירותם או שלומם של בני משפחתו מצויים בסכנה שביכולתו למנוע אם יודה. מצג זה הוצג לנחקר בדרכים שונות, בהן איומים בעת החקירה על שלומם וחירותם של בני משפחת הנחקר, הבאתם של בני משפחה לבית המעצר באמתלה כלשהי והצגתם בפניו כאילו הם עצורים, ומעצר או התעללות שבן המשפחה העצור נתון להם, המובאים לידיעת הנחקר.
בדו”ח זה, שהוא עדכון לדו”ח מ-2008, נראה כי השימוש בשיטות אלה ממשיך, וחלקן רווח עד מאוד, וזאת בניגוד להצהרות היועץ המשפטי לממשלה ולפסיקת בג”ץ.
בחלקו הראשון של הדו”ח מתוארת המדיניות המשפטית המוגבלת הנהוגה כיום, לאחר “בג”ץ סוויטי” שאימץ את עמדת היועץ המשפטי לממשלה לפיה אסור להשתמש בבני משפחה בחקירה. בחלק השני מובאות דוגמאות לאותן שיטות שמאפשרת מדיניות זו. החלק השלישי מראה כי גם מה שנפסל באופן מפורש ב”בג”ץ סוויטי” – איומים מפורשים על פגיעה בבני משפחה – ממשיך להתקיים כדבר שבשגרה. בסיומו של הדו”ח מובא קטע קצר על ההשלכות הקשות של עינויים נפשיים בכלל ושל שימוש בבני משפחה בפרט.
להורדת המחקר: יוני 2012 – טיפול משפחתי פרק ב